Fotoskola - Del 1

Vill du fotografera din häst, men får kanske inte till det helt? Vill du lära dig grunderna inom hästfotografi? Då är denna minikurs för dig!

I denna första del ska vi gå igenom ljus. Vad man bör tänka på, och hur man kan underlätta fotograferingen. Detta bör ses som tips och en grundguide, inte en exakt instruktionsbok för hur man fotograferar. Det kan vara ett bra sätt att börja på, innan man experimenterar vidare själv.


Ljus

När det kommer till ljus, så är det inte alltid mer som är bättre. En sen kväll då det är mörkt, är självklart svårare att fotografera i, men det är inte alltid en solig lunch som ger det mjukaste ljuset. Personligen tycker jag om att fotografera i skugga, eller på morgonen/kvällen, när ljuset är mjukare. Man undviker det skarpa ljuset som även ger hårda skuggor. 


Du har förmodligen själv blivit fotograferad någon gång och stått med solen rakt i ögonen. Då vet du att det är väldigt jobbigt att fotograferas i det, och det blir lätt att man kisar. Fotograferingen blir mer njutbar av att slippa detta, och känslan i både fotografering och bilder blir även en helt annan. när du fotograferar, eller hur du poserar hästen påverkar alltså även hur känslan under fotograferingen blir.


Exempel på olika ljusförhållanden

Skugga

Att fotografera i skuggiga områden kan vara bra för att undvika det hårda och direkta solljuset. Skuggan ger mjukare belysning och minskar risken för skarpa skuggor på hästen.

Morgon/kvällsljus:

Även morgon/kvällsljus ger ett mjukt ljus, när solen är lågt på himlen. Detta ger ett varmt ljus som kan förhöja hästens färg och skapa mjuka kontraster.

Motljus i solnedgången:

Utmana dig själv genom att experimentera med motljus under en solnedgång. Det kan skapa vackra siluettbilder där hästens konturer framträder mot den färgstarka himlen.

Dagar med starkt ljus:

På dagar med intensivt solljus kan du utforska hur det starka ljuset framhäver hästens färgnyanser. Var noga med att undvika överexponering genom att justera kamerans inställningar.

Genom att vara öppen för att utforska olika ljusscenarion kommer du att upptäcka vad som passar bäst för att framhäva hästen och det du vill visa på. Var inte rädd för att testa på de unika förhållandena som varje dag och plats erbjuder.


Grundläggande tips

-Att ha solen rakt framför kameran, eller rakt bakom kameran är överlag att undvika då det innebär ett kraftigt motljus som kan vara svårt att fotografera i. 


-Att fotografera innan gryningen och efter skymning är svårt, då det begränsade ljuset innebär att du kommer behöva kompensera med slutartid, ISO och bländaröppning.

Häst på gräsfylld äng.
Mjukt ljus och inga skarpa skuggor.

Posering

När det kommer till att posera hästen inför ett foto så finns det några grundregler man kan tänka på.


Grundläggande tips

-Undvik att ställa hästen så att bakdelen hamnar högre än normalt. Att placera hästen i en backe där denna står med främre delen av kroppen nedåt, är alltså inte optimalt. En jämn terräng är en bra start.


-Undvik att beskära bilden i leder, både vid fotograferingen och efterbehandlingen av bilden. Mitt på framknät eller hoven till exempel, kan se konstigt ut.


-Hur man vill posera hästen är en smaksak, och många föredrar att göra lite olika. Ett vanligt sätt att ställa hästen för fotografering från sidan, är så att hästen står med den öppna sidan mot kameran. Helt enkelt så att benen på sidan mot kameran står längre från varandra, än vad benen på den bortre sidan gör. I övrigt är det en bra start att hästen står jämnt med benen, så att det inte vägs på ett ben, eller att ett annat står en bra bit bakom eller framför det andra benet. Om det är svårt att få hästen att stå still eller posera som önskat, be om hjälp från en annan person. Det kan vara till stor hjälp att ha någon som kan hålla hästen stilla eller locka dess uppmärksamhet.


-En häst som lystrar och ser nyfiken ut ger ofta det finaste intrycket. Ett gnäggljud eller en hink med kraftfoder som skakas kan hjälpa till att få hästen att se lite extra nyfiken ut. Tänk på att hästar kan reagera kraftigt på ljud och var försiktig med ljud och rörelser för att undvika att skrämma hästen. Läs av dess kroppsspråk och avbryt om du märker några tecken på obehag eller rädsla.

Häst på ett fält
Häst där bakdelen är högre än huvudet på grund av en backe.

Kameraplacering

-Som en grundregel, så rekommenderar man att kameran/mobilen hålls i höjd med hästens/ryttarens huvud/ögon. Självklart kan du prova dig fram med högre eller lägre placering, men detta kan förvränga perspektivet. Låga vinklar kan få objekt att se större och mer imponerande ut, medan höga vinklar kan skapa en mer överblickande vy och få objektet att se mindre ut.


-Användandet av Fisheye eller en “zoom” under 1x på mobilen kan orsaka förvrängning och påverka hästens proportioner samt därmed ge en orealistisk bild.


-Rör dig i relation till hästen. Zoom på mobil eller kameraobjektiv kan man självklart använda, men att man själv rör sig lite framåt eller bakåt istället, kan göra stor skillnad.

Vi hoppas att denna första av två delar fotoskola har varit lärorik och intressant att ta del av, samt hjälper dig att ta snäppet vassare foton på din häst.

 

Har du frågor eller önskemål på framtida artiklar? Skicka ett mejl till oss på support@zaczess.com .