Systrarna Elfstrand

I denna intervju träffar vi systrarna som slagit igenom stort i Sverige, på flera sociala plattformar. De har Nordens största ridsportskanal på Youtube och vann under fjolåret flera pris på Guldpodden. Självklart är det Systrarna Elfstrand vi pratar om! 

Vilka är ni?

“Vi är Systrarna Elfstrand och heter Emma, 31 år och Anna, 29 år. Vi bor båda i den lilla orten Vara, belägen i Västra Götaland. Djurintresset har funnits i princip sedan start, och vi båda började våra hästliv, likt många andra, på en lokal ridskola vid elva respektive nio års ålder. Inte långt därefter utökades familjen med vår egna häst, “Bosse”. Redan tidigt började vi hjälpa till mycket på ridskolan med ideellt arbete, däribland stalltjänst för att lära oss mer. Älska hästen före sporten är ett känt ordspråk som vi håller nära. Tillsammans delar vi till stor del på våra fyra hästar, även om hästarna Bella och Focus ägs av Emma respektive Anna. Vi ser fördelar i att rida flera olika hästar och kunna hjälpa varandra.”


Hur började det hela?

“Under årskurs tre i gymnasiet stod Emma inför ett projektarbete där jag valde att fokusera på ämnet vidareutbildning häst. För att logga utvecklingen så skapade jag en blogg, och detta blev starten till allt. Bloggen var snart en av de största hästbloggarna, och det kombinerades med videos på Youtube för att kunna använda dem på bloggen. Men helt plötsligt ett par år senare så visade det sig att visningarna trillade in, och därefter uppstod tanken att satsa vidare på Youtube. Redan vid 2015 var vi igång ordentligt, och det dröjde inte långt därefter innan även Youtubekanalen var en av de största.”

Fanns tanken/målet alltid där att kunna arbeta med sociala medier?

“Nej det gjorde det inte, utan vi höll på främst som en rolig grej. Men då vi båda är riktiga tävlingsmänniskor och sällan gör saker för att bli näst bäst, så blev det hela snart på allvar. I år markerar fem år sedan vi gick all in i det, då Anna lämnade sitt tidigare arbete för att börja jobba heltid med våra sociala medier tillsammans med Emma. "

 

“Det inte är en slump att det har gått bra, utan det ligger mycket hårt arbete bakom det.“


Har ni några speciella planer med arbetet för framtiden?

“Vi tycker att det fungerar väldigt väl med Youtube, podden och Instagram, så vi känner för tillfället inget behov av att utöka antalet plattformar som vi arbetar med. Däremot så ser vi i framtiden alltid möjligheter för att kunna utvecklas inom de plattformarna som vi redan använder. Det är en snabbföränderlig bransch, så det gäller att hålla utkik efter nya appar och trender.  Man lätt tappar sin glöd om man testar på allt, så vi tror på att hålla oss inom det vi finner roligt för att kunna utvecklas på bästa sätt.”


Hur tror ni att ni har lyckats bygga upp ett så stort och stöttande community?

“Vi har alltid delat med oss av mycket, bra som dåligt, vinst som förlust och leriga dagar som soliga fina sommardagar. Vi har fått höra att många ser på oss som sitt egna syskon, då man lär känna oss så nära på våra kanaler. Vi försöker alltid att besvara frågor och meddelanden vi får, för att alla ska känna sig sedda, och som ett tack tillbaka. Vi tycker att det är viktigt och respektfullt att detta görs när vi själva ber om svar och respons.”“Vi vill ha en tvåvägskommunikation med våra följare”Hur upplever ni det är att arbeta med ett syskon?

“Vi tror att det har hjälpt oss enormt mycket i vårt yrke, vi fungerar väldigt väl ihop och arbetar båda hårt för att nå våra mål. När en av oss har en dålig dag så underlättar det att vi kan vara öppna med varandra, då den andra av oss ofta kan hjälpa till att vända humöret och dagen åt det bättre.”


Ni har många års erfarenhet av att arbeta med sociala medier i varierande utsträckning. Vilka lärdomar har ni dragit av arbetet?

“Som egenföretagare så är det lätt att ta med sig arbetet i allt man gör, och arbeta både lite här och lite där. Det är viktigt att kunna lägga jobbet åt sidan, och avsätta tid för att vara ledig. En tråkigare sida av sociala medier är att man alltid kommer mötas av vissa negativa kommentarer, även om vi har varit relativt skonade från detta. Bakom skärmen så sitter det en person, som kan må dåligt och behöver få ut sina känslor på någon. Det viktiga att komma ihåg är att inte ta åt sig, utan att lära sig ta avstånd från det.”

Ni håller ju på att ta fram en kollektion i samarbete med ZacZess, hur har ni tänkt kring denna?

“I utvecklingen av kollektionen har vi tänkt mycket på att ta fram färger som samtliga plagg i kollektionen matchar i. Självklart ska det vara snyggt, men ännu viktigare att det är god passform för största bekvämlighet. Utöver det, så ska det i kollektionen bli en extra storlek- XXL, för att främja arbetet med Body Inclusivity. “


Det finns många som drömmer om det livet ni har- att arbeta med hästar och sociala medier. Har ni några tips som ni vill dela med er av för att hjälpa andra framåt med sina drömmar?

“Självklart! Det vi skulle säga är det första steget är att hitta sin egen väg, och försöka reda ut för sig själv vad man egentligen vill arbeta med. Att arbeta med hästar är ett stort område med väldigt många yrken, så vi rekommenderar att man tar reda på vilken del som lockar. Steg två är att jobba hårt, och även se hur andra inom samma bransch jobbar, kanske kan du ha praktik på en aktuell plats? Det tredje steget är att fortsätta med det man gör och låta det ta tid. Allt har sina toppar och dalar, dessa får man jobba sig igenom. “

Schema för hur en vanlig arbetsdag ser ut för Systrarna Elfstrand.

Har ni något favoritplagg från ZacZess?

“Ohio Ridleggings är en riktig favorit, de är en riktig game-changer för långa dagar i stallet. Vi matchar det gärna med Valencia Baselayer, båda i Bordeaux. "


Shoppa Emma och Annas favoriter här:

Vi tackar Emma och Anna för intervjun och önskar dem ett stort lycka till 

samt ser fram emot vår gemensamma kommande kollektion!

 

Vem vill du att vi ska intervjua näst? Mejla till önskemål till support@zaczess.com


Vill du se mer av Systrarna Elfstrand? 

Du finner deras sociala medier länkade nedan.Instagram: @systrarnaelfstrand


Youtube: Systrarna Elfstrand 


Podd: Systrarna Elfstrands Hästpodd