Syskonen bakom  ZacZess

ZacZess fyller 5 år! Tänk vad tiden går. Det känns nästan som det var igår vi startade ZacZess, och vi är så glada att ni är så många som följer med oss på denna otroliga resa! Vi vill därav ta en resa tillbaka till starten och berätta lite hur ZacZess kom till liv, knasiga lagersituationer under årens gång och vårt första klädesplagg bland annat.

 

Vi är två systrar, Linn och Julia, som tröttnade på illasittande och obekväma ridkläder. Vi beslutade oss för att tillsammans hitta en lösning till detta, och ZacZess är resultatet! 

Varför det blev just ridkläder och företagande

Vi båda tyckte om företagande, och Julia hade under denna tiden då fröet till att starta ZacZes såddes. Även Linn ville starta företag, och då vi båda har alltid jobbat bra tillsammans och då vi spenderat majoriteten av vår uppväxt i stallet, så blev det naturligt att det var inom just ridsport vi skulle fokusera på, samt att företagande tillsammans vore en bra idé. Vi vet hur obekväma och illasittande ridkläder kan vara, och vill bidra till att alla ska kunna ha bekväma ridkläder oavsett kroppsform. Vi hade ingen tidigare erfarenhet från företagande inom hästvärlden, utan har provat oss fram.


Vilka är vi?

Jag, Julia, gick på ett gymnasium i Uppsala med inriktning Naturbruk Natur. Jag arbetade därefter på Subway i flera år, innan jag studerade Industriell ekonomi på Universitetet i Uppsala och Gävle. ZacZess är inte det första företaget jag startar, utan tidigare hade jag två företag under olika tider. Båda var fokuserade på hår och naglar, och vid det andra företaget vid namn Lovely Hair hade jag en salong där jag satte in löshår och en webshop där jag sålde löshår. Vid detta företag hade jag en anställd. Men när jag och Linn startade ZacZess så valde jag att sälja salongen. Jag har arbetat på Trafikverket med att ta fram nya vägar och järnvägar. 

Jag har alltid älskat djur, och haft många olika. En rolig historia är kring ett av dessa är ett marsvin vi hade, som visade sig vara gravid. Det blev helt enkelt otroligt många marsvin. Idag bor jag i Uppsala med min sambo, bonusdotter och dotter på två månader samt en hund vid namn Pyret. 


Även jag, Linn, gick på ett naturbruksgymnasium i Uppsala och gick linjen Naturbruk Natur. Därefter spenderade jag flera år arbetandes inom serviceyrket, innan jag började studera personalvetare på Uppsala universitet. Det var under dessa studier som vi startade ZacZess, men jag arbetade som HR i två år innan jag gick över till att jobba hos ZacZess på heltid. Hästar har alltid varit en stor del av mitt liv, och har haft häst sedan 12 års ålder. Jag bor på en liten hästgård med min man, två hundar vid namn Ture och Truls, samt två hästar.


Våra favoritprodukter

Linns favoritprodukt är Brooklyn hoodie och Ohio ridleggings. Julias favoritprodukt är oskodda Ohio Leggings.

Linn och Julia med häst

Det roligaste med att ha eget företag

Det roligaste med att ha eget företag skulle jag, Julia, säga är att vara med hela vägen från idé till mål. Du är med och gör allt, kan vara otroligt kreativ och det går snabbt att få se resultatet av jobbet man lagt ned. För Linn är det bästa med att ha eget företag att vara med och driva något man brinner för. Och att då se utvecklingen för det man skapat har varit en stor morot för oss. Det blir en hel del trial and error. Du provar en sak som kanske inte alls fungerar, och då provar du något nytt. 


Ett misstag vi minns

Roligaste misstaget är vi båda eniga om, en T-shirt från tidigt i ZacZess tid som inte alls blev som tänkt. Julia hade en vision om en produkt, men vi blev lite ivriga i att ta fram den snabbt utan att ta hem tillräckligt många produktprover. Det resulterade i en tröja vid namn Vilnius som det tog många år för oss att sälja bort, synlig i bild. De sista exemplaren sålde vi ut så sent som i somras under Falsterbo. Det var dock en viktig lärdom för oss, att vara helt säker på att man är nöjd med produkten innan man lägger beställningen på den. Att skynda sig leder sällan till bättre resultat. 


Ett annat misstag vi gjorde var för ett par år sedan då vi skulle ta hem en stor beställning på svarta pannband inför vintern. När beställningen levererades så var pannbanden till vår stora förvåning inte svarta, utan vinröda. Även de är väldigt snygga, men inte det vi hade tänkt oss. Även det var en viktig lärdom att vara tydlig i kommunikationen, för att man ska vara säker på att båda parter är väl införstådda i vad slutresultatet kommer bli.  


Bild på tröjan Vilnius

Första klädesplagget

Vårt första klädesplagg var ridbyxan Bombay. Designen för Bombay redan från början är faktiskt väldigt lik designen vi har nu. Vi hittade rätt redan tidigt med den, och då den är så älskad av så otroligt många ryttare världen över, så har vi fortsatt med den!


Vi började med att leta inspiration för byxan, helt enkelt vad vi ville ha i den “perfekta ridbyxan”. Att de skulle vara riktigt bekväma var vårt största fokus. Bombayridbyxan har sedan första versionen bytt material och små detaljer ändrats, men överlag är dagens version väldigt lik Bombays första version. Skulle vi göra om denna resa idag så skulle den nog se ganska lik ut, men vi hade redan från start letat efter ett material likt det vi har idag, och tänkt mycket på hur design och liknande saker påverkar kvalitén, samt sett över storleksguiden mer.

Leverans
fotografering

Lokalutvecklingen genom åren

Vi började vår lagerresa i en 2x2m skrubb på Julias salong, vilket som ni förstår var lite trångt. När Julia sålde salongen så flyttades lagret till Shurgard. Där kunde vi inte skriva ut fraktsedlar då vi saknade uppkoppling, och lagret användes mest för förvaring och att hämta produkter, då fraktsedlarna fick skrivas ut hemifrån. Runt denna tid flyttade Linn till sin hästgård, och då flyttade vi lagret till ett rum som inte användes. Det var första gången som vi kunde plocka upp produkterna på storleksnivå, så att alla storlekar inte låg i samma låda. Det var först tre år efter att vi startade som vi flyttade till en riktig lagerlokal i Uppsala, där vi har ett riktigt lager och kontor. Där är vi kvar än idag, men företaget växer så det knakar så det närmar sig att vi behöver expandera lagret igen. 

Hur en vanlig arbetsdag kan se ut för oss

Linn brukar börja dagen med att kolla mejlen, och sedan har vi ett internt möte på morgonen. Min huvudsakliga arbetsfokus är kontakt med samarbetspartners, och är kort sagt vår interna projektledare. Men våra arbetsdagar varierar väldigt, så ena dagen är aldrig den andra lik. Julia börjar dagen med vårt interna möte, och har produktutveckling och produktkedjan som huvudsakliga fokus. Jag har all kontakt med leverantörer, och säkerhetsställer att all logistik och inköp fungerar som det ska. 

Något vi vill skicka med andra som har samma dröm

Våga ta steget att starta din verksamhet. Det behöver inte vara på heltid, börja med det på sidan och se vart det leder. Provar du aldrig så kommer du heller inte veta om det skulle gå eller inte. Gör det som känns rätt för dig och ditt företag. Det kommer alltid vara personer med olika åsikter kring vad som är rätt och fel för ditt företag, men det är bara du som fattar besluten kring vad som faktiskt ska göras och vad som känns rätt. Det kommer att komma med och motgångar, och det viktiga är att då inte ge upp, utan att fortsätta jobba hårt för din dröm.

Linn och Julia med en klädställning


Tack för fem fantastiska år, och vi ser fram emot minst lika många till! Se till att inte heller missa vår födelsedagsrea, som pågår 7-10 september 2023.


Har du önskemål till innehållet i våra framtida artiklar? Skicka ett mejl till support@zaczess.com 💗