Hitta avståndet till hindret

I denna intervju träffar vi hoppryttaren Helena Tunón, som med hårt arbete och träning tagit sig till höga höjder både vad gäller hinderhöjd och resultat. I denna intervju ska vi fokusera på något som många tycker är klurigt, nämligen att hitta rätt distans till hinder. 

Vem är du?

"Jag heter Helena Tunón och jag är en 35 år och en hoppryttare baserad norr om Uppsala. Hästintresset har jag sedan barnsben, vilket än idag formar större delen av mitt liv. I dagsläget har jag två hästar som tävlas på 140-145 cm nivå, varav ena hästen precis kvalat in till tävlingarna under Göteborg Horse Show. Jag har även flera yngre talanger som jag tror mycket på." 


Hur började det hela?

"Jag fick min första häst vid fyra års ålder. Detta var ett gotlandsruss som jag ramlade av fler gånger än vad jag kan räkna. Den hästen lade grunden för mitt hästintresse, och den envisheten som det gav mig. Jag började satsa på riktigt när jag var 19 år då jag stod inför ett stort val, att sluta rida eller satsa. Beslutet föll sig så att jag behöll en häst, och började satsa med denna, parallellt med ett heltidsjobb. Efter ett tag så inledde jag en ny fas av min satsning, där jag gick ned till halvtid på jobbet och började rida hästar åt andra samt ha träningar för elever.


Jag anser att man måste våga chansa för att komma vidare. Allt man gör är ett steg på vägen till att lyckas."

"Det viktiga är att inte tacka nej till saker utan att verkligen se möjligheter."


"Jag har gjort jobbet själv med många hästar och därigenom lärt mig. Inget i livet kommer gratis, och detta har varit en väldigt bra lärdom för mig, och tror att det även är det för många andra.

 

Det har inte kommit ett stort genombrott för mig. Det har stegvis gått bättre och bättre, och att vi nått högre klasser. Men att starta Falsterbo var riktigt coolt och kändes som ett kvitto på allt slit. Jag tycker dock att det är viktigt att man inte går för fort fram, varken för hästens eller sin egen del. Det är viktigt att ge det tid för att det ska bli hållbart. "


"Det finns ingen gång som kan gå så fort bakåt som när man går för fort framåt."


Vad är din favoritövning för att träna på att få rätt distans till hinder? 

"Min favoritövning för att träna på att komma rätt på hinder är en övning som endast består av två bommar. Bommarna placeras förslagsvis ut på långsidan av banan du rider på, med 18 meter mellan dem.  Prova första gången att sätta upp en lagom galopp över bommarna så att man kan länga och korta sprången därefter under de kommande gångerna, för att öka och minska antalet galoppsprång mellan bommarna. Du ska inte behöva varken gasa eller bromsa mot första bommen. Du bör korta eller länga galoppen redan på andra långsidan. Att ligga steget före är A och O för att sätta avstånden till hindren och få ett flyt i ridningen. 


Något som kan vara bra att komma ihåg är att ibland hamnar man i en ond cirkel av att man inte får till avståndet. Då kan det vara bra att bryta av och skritta ett varv, innan man provar igen. Ibland är det bättre att börja om, istället för att harva på.


Jag tycker att övningen är bra, oavsett vilken nivå man befinner sig på. Hobbyryttare likväl som elitsatsande kan nyttja denna övning. Vill man försvåra övningen kan man lägga upp bommarna till sockerbitar. Detta förbättrar inte förmågan att komma rätt på hinder, men det kan göra att det blir ett riktigt språng, beroende på storlek av häst."

Varför är det viktigt att ha en bra galopp, och hur lyckas man med det? 

"En bra galopp är viktig att ha för att förbättra dina möjligheter att kunna komma bra på hinder och förbereda dig och hästen på bästa sätt. 


För att sätta upp en bra galopp måste du hålla om och rida fram, samtidigt som du tänker stora språng i svängen och låter svängen bromsa, snarare än att du bromsar för svängen. Du behöver alltså ha med dig galoppen in i svängen. 


Jag rekommenderar att man istället för att minska på kortsidan och länga på långsidan, gör tvärt om och minskar på långsidan och ökar på kortsidan. Har du en bra galopp så ska du bara kunna följa med i galoppen mot hindret, och behöver inte gå in och ändra en massa."

Har du någon favoritprodukt från ZacZess?

Ja absolut! ZacZess ridbyxor är riktiga favoriter hos mig. Jag använder Ohio Ridleggings på sommaren, då jag upplever dem som något tunnare med lite kompression. Bombay Winter använder jag på vintern, då de är tjockare och håller låren varma. Jag upplever även att det inte blåser igenom dem på samma sätt som vanliga byxor, då de känns tätare. De dagarna jag vill ha en outfit jag känner mig otroligt snygg i, så har jag på mig Miami


Shoppa Helenas favoritprodukt här:

Vi tackar Helena för intervjun och önskar henne ett stort lycka till!

 

Vem vill du att vi ska intervjua näst? Mejla till önskemål till support@zaczess.com